Ennustus, joka kävi toteen

Teksti: Anna-Reetta Suhonen
Kuvat: Antti Lahti
Viikingit kantaesitetään Kuopion kaupunginteatterissa 16. maaliskuuta. Mikko Paananen (vas.) ja Miko Kivinen tulkitsevat kaikki näytelmän kahdeksan roolihahmoa.

Ei lapsille eikä heikkohermoisille. Näihin sanoihin päättyy Viikingit-näytelmän lehdistötiedote.
Kieltämättä asetelma on erikoinen: Kari ja Jari päättävät perustaa Viikinkivaltion, jossa eletään rautakauden tyyliin. Asukkaiksi pääsevät vain harvat ja valitut. Krista, Karin exä, puolestaan haluaa voittaa bikini-fitness -kisat. Kristan nykyinen puoliso Aleksi Tsubbi on kuntosaliyrittäjä ja populistinen paikallispoliitikko, jota viikingit vihaavat.
Kari ja Jari asuvat yhdessä ongelmalähiössä, mutta eivät omien sanojensa mukaan ole homopari. Samassa lähiössä työskentelee ympäristötaiteilija Konsta, joka on kyhännyt lähiöön majoja lehmänlannasta parantaakseen lähiön asumisviihtyvyyttä. Todistaakseen väitteensä todeksi, hän aikoo muuttaa yhteen majaan pakolaiskeskuksessa asuvan Mohamedin kanssa.
Näytelmän kantaesitys on 16. maaliskuuta Kuopion kaupunginteatterissa. Käsikirjoittaja Miko Kivinen kertoo, että nykyaikaa mustan farssin keinoin kommentoivasta näytelmästä tuli jopa aiottua ajankohtaisempi.
”Kun aloitin näytelmän kirjoittamisen vuonna 2014, ajattelin, että ei tämmöisiä asioita voi oikeasti tapahtua. Ihan kuin olisi kirjoittanut jotain ennustusta.”

Viikingit on vastaperustetun Kuopion kansallisteatterin ensimmäinen näytelmä. Kivisen lisäksi teatterin muodostavat näyttelijä Mikko Paananen ja lavastaja-puvustaja Mirkka Nyrhinen.
Kivinen ja Paananen näyttelevät kahdestaan kaikki näytelmän kahdeksan roolihahmoa. Näytelmää on hiottu kaupunginteatterin pommisuojassa viime kesästä lähtien.
”Rakkaus ja sukupuoli saavat hyvin erilaisen merkityksen, kun kaksi miestä esittää kaikki roolit.”
Kiviselle näytelmän viikingit eivät ole ankeita katupartioijia, vaan nykymaailman puristuksessa eläviä ihmisiä, jotka eivät aivan tiedä minne vihansa kanavoisivat.
”Nämä viikingit eivät ole ääri-ihmisiä, vaan heillä on unelmansa. Ei ole kyse siitä, että joku olisi hirveän tyhmä tai paha, vaan kyse on olosuhteista, joissa ihminen elää. Jollain tapaa samaistun hahmoihin. Ainahan sitä vähän kirjoittaa ikään kuin itsensä kautta”, Kivinen kuvailee ja sanoo, että pohjimmiltaan Viikingit on hyvin feministinen näytelmä.
”Feminismissä on lopulta kyse aina riiston näyttämisestä, ei niinkään sukupuolieroista. Mutta tottahan se on, että valta keskittyy miehiin. Siitähän trumpismissakin on kysymys.”

Viikinkejä tarjottiin useampaan teatteriin, mutta monessa paikassa sanottiin sen olevan liian rankka.
”Jossain meitä kuvattiin sanalla punk. Se on kyllä aika osuvaa.”

Viikingit ensi-ilta ja kantaesitys Kuopion kaupunginteatterissa 16. maaliskuuta.