KUOPIO Kirjo-festivaalin tuottaja Hannu Hyvönen on saapunut perjantaina 17. kesäkuuta Kuopion torille esittelemään Juankoskella järjestettävää Kirjo-festivaalia. Hän kertoo tapahtumasta vuolaasti ja innostuneena. Herää ajatus, että festivaali, johon ihminen uskoo näin innokkaasti ja puhuu silti samalla täyttä asiaa, ei voi epäonnistua.
Alun alkaen festivaalin piti olla laulutapahtuma Juicen ja Kaj Chydeniuksen jalanjäljissä. Sitten tapahtui jotakin. Polkupyörä karkasi käsistä. Asiasta innostuivat muutkin kuin Hyvönen ja pian ohjelmaa alkoi tulvia, esiintyjät toivat mukanaan toisia.
”Ohjelmaa on kasattu yhdessä artistien kanssa ja niin meillä oli käsissämme laulufestivaali, joka olikin ryöstäytynyt poikkitaiteelliseksi festivaaliksi. Kirjon ajatus kiteytyy eläköön erilaisuus –huutoon”, Hyvönen kertoo tyytyväisenä.
Hyvönen näkee, että kodikkaalle festivaalille on selkeä sosiaalinen tilaus. Viikonlopun aikana Juankoskella esiintyy parikymmentä eri kokoonpanoa. Silti yleisötavoitteet eivät ole katossa, vaan Hyvönen suhtautuu niihin itsekin jännittyneenä arvaillen.
”Pääsylippuja on painettu 700-800 ihmistä per ilta silmällä pitäen. Tapahtumasta ei ole ajateltu alun alkaen sen megalomaanisempaa, mutta kuka tietää jos tapahtuma aiheuttaa ylä-savolaisen woodstock-ilmiön ja Juankoski ratkeaa liitoksistaan ihmismäärästä, ja me järjestäjät puolestaan olemme ongelmissa. Muttei siitä ei kannata huolia, kyllä Juankoskelle sopii”, Hyvönen hörähtelee.
Hyvöselle kodikas festivaali, jossa kulttuurin koko kirjo on esillä, on selkeästi myös festivaali, jossa hän itse viihtyisi.
”Näinä aikoina tarvitaan yhteenkokoontumista. Paikkaa jossa ihmiset vielä uskaltavat katsoa toisiaan silmiin. Samalla paikalle toivotaan ihmisiä, jotka viihtyvät eri taiteen- ja musiikinalojen sekä eri-ikäisten parissa”, Hyvönen pohtii.
Esikuviksi Hyvönen mainitseekin Facesin, Setukaisten -laulujuhlan Virossa sekä viime kesäisen Rainbow-tapaamisen.
”Hippileiri-Rainbow on yksi hyvä idea. Siellä ihmiset tekivät itse musiikkia. Yleisön ja esiintyjien välillä ei tarvitse olla rajaa”, Hyvönen pohtii.
Kirjossa on koko kaarti kulttuurintekijöitä katusoittajista lavasoittajiin. Tapahtumassa kuljetaan laulun maailmaa virsistä räppiin, balladeista joikuun. Kansojen välistä väriä tuovat vieraat Setumaasta, Perusta, Senegalista, Mohawkien maasta ja Saamesta.
Hyvönen pohtii, että festivaalilla etno on läsnä, muttei ulkoistettuna. Kirjo lähestyy laulun ihmettä myös kalevalaisesta muinaisuudesta käsin. Muun muassa Duo Hurme etsii niitä tekijöitä, jotka saattavat piileksiä yhtä hyvin kansanlaulujen kuin virsien ja iskelmienkin sävelten ja rytmien seassa.
”Kalevala on mukana, joten lauluperimäämme ei tarvitse ulkoistaa. Laulamista ei saa ottaa meiltä pois. Kansa joka ei laula, on kadottanut juurensa ja identiteettinsä. Nykykulttuurissa laulu ja kulttuuri ihmisten kesken on yhtä uhanalainen tekijä, kuin luonnon biodiversiteetti”, Hyvönen pohtii.
Kirjossa löytyy Hyvösen mukaan jokaiselle tilaa olla.
”Kirjo on vapaavyöhyke, jossa olla yhden viikonlopun ajan sitä mitä kukin meistä kirjavuudessaan on. Vapaus, veljeys ja kirjavuus”, Hyvönen huudahtaa hymyssäsuin.
Hyvönen kannustaa kaikkia pohjois-savolaisia kulttuuritoimijoita ottamaan osaa tapahtumaan, jos ei muuten, niin tulemalla paikalle.
”Nyt yritetään jotain sellaista, mitä ei olla aiemmin täällä yritetty. Apua ja yhteistyökumppaneita tarvitaan. Tehdään savolainen festivaali valtakunnalliselle areenalle. Savolainen alkuperäiskansa liikkeelle”, Hyvönen innostuu jälleen.
”Minkäänlaisia taloudellisia tavoitteita festivaalilla ei ole. Iloisia olemme jos pääsemme kuitenkin omillemme. Ja toivotaan, että ihmiset innostuvat, niin saadaan ensi vuonna paikalle Leonard Cohen, jos se silloin vielä elää, ja Hector”, Hyvönen nauraa.
Hyvönen kumppaneineen on silminnähden ihastunut Juankosken seutuun, ja ihastus on kanavoitunut toiminnaksi alueen hyväksi.
”Meidän elokuvapajan tilat ovat nykyisin Juankoskella ja rakennamme sinne parhaillaan studiota. Juankoski ansaitsisi tulla Pohjois-Savon luovaksi keskukseksi. Siitä voisi tehdä paratiisin luoville aloille ja vaihtoehtokulttuurille”, Hyvönen pohtii.
Kirjo-festivaali 15. – 17.7. Juankoskella