Dio: The Last in Line

Heavyn pienen suuren miehen toinen mestariteos

Kannuksensa Elf-yhtyeessä luotuaan ja noustuaan maineeseen ja menestykseen Ritchie Blackmoren luotsaamassa Rainbow-yhtyeessä  sekä Ozzy Osbournen laadukkaimpana mahdollisena korvaajana Black Sabbathissa Ronnie James Dio katsoi ajan olevan oikea oman yhtyeen luotsaamiseen. Rytmiryhmästä rumpali Vinnie Appice oli aikaisemmin korvannut Bill Wardin Sabbathissa ja basisti Jimmy Bain oli tuttu Rainbowsta Rainbow Rising ja On Stage-levyjen ajoilta. Nuori irlantilainen kitaristilahjakkuus Vivian Campbell oli aikaisemmin vaikuttanut yhtyeessä Sweet Savage. Dion vuonna 1983 ilmestynyt esikoispitkäsoitto Holy Diver kohotettiin liki pitäen klassikoksi jo ilmestyessään.

Seuraavan vuoden heinäkuussa ilmestynyt The Last in Line ei laadullisesti jää kauaksi debyytin loistokkuudesta. Yhtyeen kokoonpanoa jo kyseisellä albumilla laajensi aikaisemmin Rough Cutt – yhtyeessä vaikuttanut kosketinsoittaja Claude Schnell. Revittelevä avausraita, usein Dion konsertit päättänyt We Rock sekä seesteisesti alkava, mutta nopeasti kasvava nimiraita The Last in Line ovat pitkäsoiton tunnetuimmat, mutta eivät välttämättä parhaat raidat. Terhakasti riffittelevä Breathless sekä nopea menopala I Speed at Night edustavat tyylikkäästi Dion peruslinjaa. Jylhä One Night in the City on astetta iisimpi ja kakkospuolen avaavat Evil Eyes sekä erityisesti tyylitajuisesti astetta kaupallisempaa sävyä hakenut Mystery sisälsivät runsaasti hittipotentiaalia. Eat Your Heart Out on ehkäpä kokonaisuuden kaikkein vimmaisin rypistys ja pitkä ja vaikuttava päätöskappale Egypt (The Chains Are on) edustaa niin teemaltaan kuin musiikillisessa kokonaistoteutuksessaan Dioa tyylipuhtaimmillaan.

Kaikkien aikojen heavyvokalisti Ronnie James ja yhtyeensä olivat noihin aikoihin luovimmillaan, sillä jo vuonna 1985 ilmestyi seuraava klassikoksi luokiteltavissa oleva pitkäsoitto Sacred Heart huippuhetkinään King of Rock N’ Rollin, riipaisevan Rock N’ Roll Childrenin sekä ansaitusti hitiksi kohonneen Hungry for Heavenin kaltaiset kiistattomat killerikappaleet.

Ronnie James Dio 10. 7. 1942 – 16. 5. 2010