JOENSUU – Sosialidemokraattiset opiskelijat (SONK) kantelivat oikeuskanslerille Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun ja sen rehtorin Petri Raivion toiminnasta. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ja poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen suunnittelemat yhteispoliittiset vaalipaneelit ammattikorkeakoulun tiloissa kiellettiin.
”Kun myös korkeakoulut vastustavat poliittista toimintaa, on syytä kysyä, kuka puolustaa enää politiikkaa? Korkeakoulujen lakisääteinen tehtävä on kasvattaa opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen. Vaalipaneelien kieltäminen on ristiriidassa tämän tehtävän kanssa”, demariopiskelijoiden puheenjohtaja Sarita Niemi sanoo.
SONK ilmoittaa pelkäävänsä, että kansalaisten perustuslaillista oikeutta poliittiseen toimintaan aletaan rajoittaa laajemminkin.
Tiedotteessaan demariopiskelijat toteavat, että Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu ei ole valitettavasti yksittäistapaus, vaan vastaavasta politiikan vastaisuudesta on esimerkkejä myös muualla Suomessa.
”Kantelulla haluamme selvyyden poliittisen toiminnan asemaan korkeakouluissa. Voivottelut äänestysprosentin laskusta ja nuorten passiivisuudesta ovat turhia, jos samaan aikaan koulutusjärjestelmämme on vihamielinen poliittiselle toiminnalle”, Niemi limoittaa.
Samankaltaista keskustelua on käyty myös Itä-Suomen yliopistossa, jossa esitteitä jakaneet Joensuun vihreän vasemmiston aktiivit ajettiin ulos Carelian aulasta. Seuranneen poliittisten toimijoiden mielenilmauksen myötä yliopistolta luvattiin asiaan lisäohjeistusta. Hallintojohtaja Tuomo Meriläisen antamassa täydentävässä ohjeessa yliopiston tilojen käytöstä todetaan, että valtakunnallisten vaalien aikana ylioppilaskunta voi järjestää UEF:n tiloissa kampuskohtaisesti enimmillään viisi vaalitilaisuutta maksutta tilavarausten kautta siten, että ne eivät häiritse yliopiston toimintaa. Muilta vaalitilaisuuksien tilavaraajilta yliopisto perii normaalin hinnaston mukaisen maksun.