Definitiivinen historiikki popin vierastyöläisistä

Teksti: Pertti Pulkkanen
Esa Kuloniemi: Luopiotarina. LIKE: 2017. 461.

1960-luvun puolivälissä maassamme The Beatlesin eräänlaisen korvikkeen tarjonnut birminghamilaiskvartetti The Renegades on viimein saanut oman muistelmateoksensa. Suururakasta vastaa bluesministeri Esa Kuloniemi, joka ei erinomaisessa teoksessaan jätä viimeistäkään kiveä kääntämättä. The Renegadesin, eli originaalikokoonpanossaan solisti/kitaristi Kim Brownin, soolokitaristi Denys Gibsonin, basisti Ian Mallettin ja rumpali Graham Johnsonin tarina kerrotaan varhaisvaiheista lähtien pieteetillä ja kiinnostavasti.

Suomesta muodostui The Renegadesin markkina-alue lähes sattumanvaraisesti. Ianin isoveljen Keith Mallettin kauppa- ja hallintotieteiden opinnot Manchesterin yliopistossa edellyttivät sijoittautumista ulkomaiseen yhtiöön. Harjoittelupaikaksi keväästä syksyyn 1964 valikoitui helsinkiläinen vakuutusyhtiö ja The Renegadesin agenttina jo tuossa vaiheessa toiminut Keith esitteli onnistunein tuloksin yhtyeen promomateriaalia Finnshown Leksa Heinoselle. Debyyttikeikkansa Suomessa The Renegades soitti Stockmannin tavaratalossa lokakuussa 1964. Yhtyeestä muodostui maassamme nopeasti suurmenestys. Kyseessä oli imagoltaan erottuva ja musiikillisesti laadukas yhtye, jonka ilmaisussa erityisesti beat ja rhythm and blues olivat keskeisessä osassa. Myös The Renegadesin lavashow oli jotakin ennenkokematonta.

Teoksessa The Renegadesin levytystuotanto esitellään kiitettävällä tarkkuudella. Jokainen levytyskappale saa osakseen syväanalyysin. The Renegadesin ydintuotantoon lukeutuvat Cadillacin lisäksi esimerkiksi balladituotantoa edustavat helmet My Heart Must Do the Crying, Seven Daffodils ja Matelot sekä myös Bill Haley & The Cometsin levytyksenä muistettu Thirteen Women. Myös teoksen keikkakuvaukset suorastaan vilisevät huimia anekdootteja. Kotimaisista rockin tekijöistä ja The Renegades-diggareista ääneen pääsevät esimerkiksi Tuomari Nurmio, Pelle Miljoona ja Esa Pulliainen.

The Renegadesin suursuosiota kesti vuoteen 1966 saakka. Vuodesta 1967 eteenpäin yhtye operoi menestyksekkäästi Italiassa ja selkeästi aikaisempaa kevyemmän levytysmateriaalin kera. The Renegadesin toiminnan loppumisen jälkeisistä vuosikymmenistä on tarjolla uutta ja kiinnostavaa tietoa. Musiikillisesti kyseisen ajanjakson yhtyeistä merkittävimmäksi osoittautui Italiassa yksitoista pitkäsoittoa vuosien 1977 ja 1986 välillä levyttänyt Kim & The Cadillacs, joka oli tiukkuudestaan huolimatta rocknostalgiaan luottava kokoonpano. Suomeen The Renegades palasi syksyllä 1997 Ande Päiväläisen organisoiman Back to Sixties -tapahtuman tiimoilta. Vuosien 1997 ja 2003 välillä yhtye teki kahdeksan kiertuetta.

The Renegadesin originaalikokoonpanosta hengissä on enää Graham Johnson, mutta heinäkuussa 1966 The Renegadesin jättänyt ja suorastaan mystisesti julkisuuden valokeilasta kadonnut originaalikitaristi Denys Gibson ehti olla Kuloniemen kanssa sähköpostiyhteydessä. Luopiotarinan myötä The Renegades on viimein saanut ansaitsemansa historiikin.