David Leigh & Luke Harding: Assange

Kyberstallari ja revarit

Assange on journalistiseen otteeseen pyrkivä, ja siinä pääpiirteissään hyvin onnistuva katsaus Wikileaksin synnyttämiin maailmaa järisyttäneisiin paljastusaaltoihin. Brittisanomalehti Guardianin toimittajien David Leighin ja Luke Hardingin teos kertoo nimestään huolimatta aika vähän itse Julian Assangesta. Ehkä sen vuoksi kirjan nimi onkin pelkkä sukunimi, eikä Julian Assange. Australialaisen Wikileaksin perustajan lapsuus ja vaiheet hahmotellaan, mutta vain tarinan syventämiseksi.

Tarinan premissi kuuluu suunnilleen seuraavasti: idealistinen, mutta vastuuton Julian Assange tarvitsee valtamedian avukseen voidakseen pelastaa maailman. Konflikti syntyy siitä, että stallari Assange haluaa ihmisuhrienkin uhalla vallankumouksen kun taas valtalehtien toimittajat, nuo revarit, pyrkivät esimerkiksi suojelemaan amerikkalaisten informantteja Afganistanissa. Assange julkaisisi vuodetun materiaalin editoimattomana nimineen kaikkineen ja osoittaa julmaa välinpitämättömyyttä mahdollisia uhreja kohtaan. Niinhän todellisilla vallankumouksellisilla on tapana. Meille esitellään kyberanarkistiversio Che Guevarasta.

Vahvaksi päähenkilöksi ei Assangesta tässä tarinassa oikein silti ole. Kirja toistaa useisiin eri lähteisiin perustuvaa varsin uskottavaa olettamusta, että Assange on epäluotettava sosiopaatti, joka ei pidä ihmisiä minkään arvoisina – etenkään naisia.

Vaikuttaa siltä, että hän on todella syyllistynyt siihen seksuaaliseen väkivaltaan, mistä häntä Ruotsissa syytetään. Siinä mielessä ei kyse ole Assangen kuvailemasta salaliitosta Wikileaksia vastaan. Se ei silti tarkoita, etteivätkö hänen rikoksensa saisi huomattavasti joutuisampaa ja näkyvämpää käsittelyä kuin jonkun tavallisen jampan vastaavat. Jopa Itä-Suomen hovioikeus lätkisi tässä tapauksessa kovat tuomiot kun kansainvälinen paine on niin kova.

Teos on perusteellinen, ehdottomasti lukemisen arvoinen katsaus hyvin merkittäviin asioihin. Vuodoista kerrotaan mukaansa tempaavalla tavalla ja uskottavasti. Tapahtumat itsessään ovat kuin mistäkin agenttitrilleristä ja poikkeuksellisen taitava kerronta pitää naulittuna kirjaan. Hiukan vähemmänkin Guardianin toimittajat voisivat toki omaa ja lehtensä tärkeyttä korostaa.

David Leigh & Luke Harding: Assange. Into 2014. 309s.