Brittirockin työn sankarit

Teksti: Pertti Pulkkanen
Uriah Heep: Firefly. Warner Bros. Records.

Helmikuussa 1977 julkaistu Firefly on brittiläisen hardrockin todellisen työn sankarin, Uriah Heepin kymmenes studioalbumi. Yhtyeen kotimaassa sen julkaisijana oli Bronze Records ja muualla Warner Bros. Firefly oli ensimmäinen Heep-pitkäsoitto David Byronin korvanneelle solistille John Lawtonille. Lisäksi kyseessä oli debyyttialbumi Heepin riveissä myös David Bowien Spiders-yhtyeestä ensisijaisesti tutuksi tulleelle basistille Trevor Bolderille, joka 1980-luvun alkuun sijoittunutta puolentoista vuoden breikkiään lukuun ottamatta säilyi Heepin nelikielisen taitajana aina vuoteen 2013 ajoittuneeseen kuolemaansa saakka.

Ken Hensleyn ja Jack Williamsin yhteistyötä edustava Hanging Tree avaa pitkäsoiton suhteellisen vakuuttavasti. Fireflyn kirkkaimpia klassikoita ovat kosketinsoittaja Hensleyn käsialaa oleva balladikaunokki Wise Man sekä rumpali Lee Kerslaken tekemä rivakasti rullaava ja jopa hittipotentiaalia omannut rockpala Who Needs Me. Kappaleista ensin mainittu julkaistiin myös singleformaatissa. Hensleyn Been Away Too Long yhdistää onnistuneesti revittelevämmät ja sofistikoituneemmat elementtinsä. Do You Know on iskevä menobiisi Heepin iäkkäämpien revittelykappaleiden hengessä. Yli kuusiminuuttinen, keskitempoinen ja musiikillisessa kokonaistoteutuksessaan varsin onnistunut Rollin’ On on toinen pitkäsoiton teoksista ja myös kitaristi Mick Box pääsee kappaleessa toden teolla ääneen. Upean melodinen, todellista kitaraherkkua ja tekstissään ajattelemisen aihetta tarjoava Sympathy sijoittuu myös Fireflyn kappalemateriaalista lähelle terävintä kärkeä.

Pitkäsoiton toinen suurteos on sen päättävä, upean melodinen ja aluksi balladiosastoa tyylitajuisesti edustava nimikappale. Puoliväliinsä ehtiessään biisi kiristää tahtiaan ja mainittakoon myös, että sen leadvokaaleista vastaa Hensley. Kolmannessa osassaan pitkäsoiton nimiraita tarjoaa vielä onnistunutta melodisempaa maalalua. Fireflyn originaalipainos oli avattavakantinen. Vuonna 1997 kyseisestä pitkäsoitosta julkaistiin neljä bonusbiisiä ja vuonna 2004 kahdeksan bonusraitaa sisältänyt versio. Vaikka on olemassa koulukunta, jolle Uriah Heepin viisi ensimmäistä pitkäsoittoa edustavat parasta koskaan taltioitua rockmusiikkia, monet yhtyeen tosidiggarit kohottavat myös Fireflyn Heepin tuotannosta varsin korkealle.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.