Arosuden innoittamat hullut

JOENSUU – Arosuden innoittama ohjaajaveteraani Timo Ventola ja Joensuun ylioppilasteatteri tuovat Joensuun Pakkahuoneelle vapaalla kädellä mukaillun näytelmän Herman Hessen klassikon herättämistä ajatuksista. Osapuilleen niin Ventola tulevaa teosta kuvailee ja korostaa, että kyseessä ei ole teoksen dramatisointi. Maaginen teatteri: Näytelmä arosudesta – ainoastaan hulluille saa ensi-iltansa 21. helmikuuta kello 19.
”Olen huomannut, että Arosusi kiinnostaa nuoria ihmisiä. Melkein kaikki kertovat, että ovat lukeneet sen teininä tai opiskeluaikana. Ja sitten se kiinnostaa tällaisia vanhoja käpyjä. Se on aika hyvä lähtökohta. Haluan käyttää tämmöistä termiä, että me tehdään sukupolvineutraalia teatteria.”

Ennakkotiedoissa kuvaillaan näytelmän pohtivan sitä, miten ”yritämme kaikin keinoin pitää eläimen sisällämme häkissä, vaikka jatkuvasti haluaisimme päästää sen ulos repimään ja raatelemaan.” Hessen teos sijoittuu 1920-luvulle,mutta ylioppilasteatterin tulkinnassa teoksen maailmankuva on tuotu nykypäivään ja Harry Haller on ulkopuolisuutensa kanssa kamppaileva bloggaaja.
”Tänä päivänä jaetaan helposti ihmisiä voittajiin ja luusereihin ja se on täysin epäkiinnostava jako. Näitä asioita on hirveän vaikea selittää muuten kuin tekemällä niistä teatteriesitys. Taas päästään juurille, eli Majakovskiin jonka teoria oli, että runoa ei kannata kirjoittaa, jos yhteiskunnassa ei ole ongelmaa, jonka ainoa mahdollinen ratkaisu on runoteos”, Ventola pohtii.

Näytelmän on kirjoittanut työryhmä puolen vuoden prosessin kuluessa.
”Meillä oli ryhmä, jonka kanssa oli tarkoitus oli viime kesän aikana tehdä käsikirjoitus. No, käsikirjoitus valmistui eilen”, naurahtaa Ventola haastattelussa 12. helmikuuta.
”Tämä on varmasti hulluinta mitä olen näyttämölle tehnyt”, Ventola vielä lisää.

Tekijöiden kuvia ja ajatuksia prosessin etenemisestä: http://www.maaginenteatteri.wordpress.com

Aiheesta lisää 21. helmikuuta ilmestyvässä Uljaassa