Apua vaikka ruotsin opiskeluun

Teksti: Jenni Kuosmanen
Kuvat: Risto Takala
Toiminnanjohtaja Päivi Hakkarainen (oik.) ja apuvälineasiantuntija Sari Haapala tietävät, että myös korkeakouluopiskelijalle laajojen sisältöjen omaksuminen vie aikaa.

Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:n palvelut tavoittavat muiden oppijoiden lisäksi korkeakouluopiskelijoita.
”Usein korkeakouluopiskelijat tarvitsevat yksilöllistä ohjausta. Meille tullaan, kun opinnoissa on haasteita”, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Päivi Hakkarainen.

Korkeakouluopiskelijat käyvät Hakkaraisen mukaan esimerkiksi lukitesteissä lukivaikeuden selvittämiseksi. Opiskelijat suosivat erityisesti englannin ja ruotsin kursseja.

Tuen tarvitseminen ei tarkoita sitä, etteikö voisi menestyä opinnoissaan.
”Mitä aikaisemmin haasteet ovat tulleet vastaan ja mitä aikaisemmin tukitoimet on saatu, sitä paremmin opiskelija pärjää opinnoissaan. Usein, jos on huomattu ala- tai yläasteella tuen tarve ja on saatu diagnoosikin, tietoisuus omasta oppimisesta on hyvä, jolloin yleensä pärjää hyvin korkeakouluopinnoissa”, Hakkarainen toteaa.

Usein opiskelija kuitenkin huomaa tarvitsevansa tukea vasta korkeakouluopinnoissaan.
”Korkeakouluopintoihin asti on voitu pärjätä ihan hyvin, ja on menty sellaisella keskitiellä, mihin koulussa ei olla reagoitu. Sitten opiskelijan tullessa korkeakouluun laajojen sisältöjen haltuunotto ei onnistukaan”, Hakkarainen kertoo.

Hakkarainen neuvoo, että opinnoissa kannattaa myös ottaa yhteyttä kurssin opettajaan ja myöskin amanuenssiin. Opintojen yleisimpänä ongelmana korkeakouluopiskelijoilla Hakkarainen mainitsee ajanhallinnan. Lisäksi ongelmia on opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä aloittamisen vaikeudessa, mutta myös lukemis- ja oppimistekniikoissa sekä tenttikirjojen haltuunotossa.

Korkeakouluopiskelijoille järjestetään myös vertaistoimintaa. Esimerkiksi yliopistolla järjestettävä Tsemppiä opintoihin -ryhmä on kaikille oppilaitoksen opiskelijoille avoin, eikä se vaadi pidempää sitoutumista. Vertaistuen lisäksi ryhmässä päästään harjoittelemaan esimerkiksi erilaisia oppimis- ja lukemistekniikoita. Myös Facebookissa on opiskelijoille vertaisryhmä, joka on Hakkaraisen mukaan tavoittanut hyvin opiskelijoita. Lisäksi pääkirjaston opinpesässä järjestettävä Vekkariryhmä kokoontuu kahdesti kuussa.

Tavoitteena on Hakkaraisen mukaan miettiä ongelmia omassa oppimisessa ja keinoja niiden ratkaisemiseksi, mutta myös tehdä yhdessä jotain virkistystoimintaa, esimerkiksi käydä huonepakopelissä tai muussa vastaavassa.

Hakkarainen muistelee tilannetta, jossa opiskelijan kanssa meinasi tulla umpikuja vastaan.
”Mietin, onko minulla enää mitään annettavaa ja mitä keksin avuksi. Lopulta saatiin heräteltyä motivaatiota ja tehtiin pieniä tavoitteita. Sovittiin, että tavataan vielä uudestaan.”

Hakkarainen muistuttaa, että järjestöön voi olla yhteydessä aina, kun kokee opinnoissaan vaikeuksia.
”Voidaan olla tsemppaamassa ja tukena sen verran kuin tarvitsee”, Hakkarainen lisää.

Järjestön tilat ovat pääsääntöisesti auki arkisin kello 9–15. Hakkarainen toteaa, että järjestön tavoittaa monen sosiaalisen median kanavan kautta, ja hihasta voi nykäistä esimerkiksi kampustapahtumissa.