1974 | Thin Lizzy: Nightlife

Klassikkokokoonpanon debyytti

Vuoden 1974 marraskuussa julkaistu Nightlife on Thin Lizzyn legendaarisimman kokoonpanon Phil Lynott (laulu/basso), Brian Downey (rummut), ja Scott Gorham sekä Brian Robertson (kitarat) esikoislevy. Twin-kitarointi ei ole vielä puhjennut täyteen kukoistukseensa ja kappalemateriaali on kokonaisuutena melko kevyttä, mutta kyseiset seikat eivät suinkaan tee levystä huonoa.
Päinvastoin, Nightlife on upealla tavalla erilainen Thin Lizzy-albumi. Avauskappale She Knows ja nimiraita Nightlife ovat tyylitajuisen melodisia. It’s Only Money lähestyy hardrockimpaa tyyliä räimivine kitaroineen.

Pitkäsoiton mestariteokseksi kohoaa todella kaunis rakkaudentunnustus Still in Love with You, josta muodostui myös todellinen keikkastandardi. Kakkospuolen avaava Frankie Carroll on todella seesteinen pianolla ja jousilla sävytetty slovari ja Banshee onnistunut puolentoista minuutin mittainen kitarapainotteinen instrumentaaliraita.
Tyylikkään melodinen Philomena tarjoaa lähes Lizzyn tavaramerkistä käyvää kitarointia niin riffinsä kuin sooloilunsa osalta. Todella tuhtia rokkausta melodisen kitaroinnin sekä lyhyen rumpusoolon kera Nightlifella edustaa ainoastaan niin ikään melkoiseksi keikkavakioksi osoittautunut Sha La La.

Pitkäsoitto päättyy äärimmäisen tyylikkääseen ja valitettavan vähälle huomiolle jääneeseen jousien sävyttämään balladihelmeen Dear Heart. Nightlifea Thin Lizzyn diskografiassa seurasi ensin hienoisen välityön maineessa oleva Fighting. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen Lizzy-albumi, jolla tuplakitarointi pääsi todella oikeuksiinsa.
Lopullista kaupallista läpimurtoa tuli merkitsemään viimein vuoden 1976 klassikkotasoinen pitkäsoitto Jailbreak.

Pertti Pulkkanen jatkaa rockin historian luotaamista. Vuorossa vuoden 1974 klassikot.